Møde 13 oktober 2021

vi er igen kommet i gang med vores møderække og vores andet møde blev afholdt i Søborg hvor nogen igen kom og spiste med, her gik snakken om alt det vi havde været igennem det sidste 1½ med lukningen af hele Danmark og at vi nu igen kan mødes.

Programmet var CS3 og dens muligheder, og det skabte efter en forevisning af forskellige muligheder en del debat og der var stadig en snak om PC baseret programmer kontra CS 3, men alt i alt en dejlig aften, herunder blev der demonstrer en skæremaskine fra Nettog til at skære Flamingo / Styropor skæremaskine har arbejdsbord, eller som håndholdt, pris 199.00 kr.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 4623-1.w1220.h1220.fill.jpg
Møder 2021

Møder i 2021

04 November besøg i modelbane klub (særskilt besked)

10 November møde i Søborg kl. 1800 til spisning, selve mødet kl. 1900

02 December Modeljernbanes dag tilmelding da vi går ud og spiser og slutter Jernbanecafeen som vi plejer.

Alle ønskes en glædelig jul samt et godt Nytår og vi ses i 2022.

Mist møde – onsdag d. 11. september 2019

Under middagen gik snakken lystigt – og vi kom også ind på Højskole ideen som vi talte om på sidste møde. Redaktøren har ikke rigtig fået fat i nogen højskole endnu så vi aftalte at kim prøver at kontakte en højskole og fortæller om vores idé. Det bliver spændende at høre om på de næste møder.

Første emne denne aften var Bent Kirt der havde taget sin opstilling med tilbagemeldinger med alternative sensorer.

  

3D print er jo et ‘hot’ emne også for modelbanefolket så Gert J. havde lovet at fortælle lidt om hans erfaringer med dette emne.

Gert fortalte at der findes 2 typer af printere – den der printer ‘nedefra’ og op og resin-printeren der printer oppefra og ned. Den første bruger en tråd – mens den anden – Resin printeren – dypper emnet ned i fyldende resin. Emnet er ‘slicet’ op i vandrette lag på 0,04 mm – af hvert lag er der taget et ‘billede’. Billedet projiceres fra bunden af karret med Resin op på emnet med UV lys. Når det rammer det flydende resin hærder det. Emnet løftes – det næste billedet projiceres op på emnet og det dyppes igen.

Gert bruger trådprinteren som ‘prøveprinter’ da den er hurtigere end Resin printeren.

Den største udfordring er ikke at printe men at udarbejde 3d tegningen fortalte Gert.

Han bruger Tinkercad der er et gratis program og som er til at finde ud af. Der er et godt kursus i programmet man bør tage. Onshape er et meget omfattende program der tager lang tid at lære – til gengæld kan det en masse narrestreger.

 

      

Færdige 3D tegninger kan hentes og gemmes på thingiverse.com – se link nedenfor (billedet) – her er eksempelvis et signal Gert har lavet.

 

Mist møde – onsdag d. 14. august 2019

Redaktøren havde fået den skøre idé at det kunne være sjovt at lave en Modelbane højskole. Altså et såkaldt kort kursus på en uge eller måske 2 og hvor man så kan fordybe sig i modelbane universets mange facetter. Et lille check på facebook gruppen Modeltog viste overvældende interesse.

Vi diskuterede mulighederne og blev enige om at prøve at forfølge sagen og tage emnet og på de næste møder.

Preben S fortalte herefter om hans store og flotte bane. Her er der ikke sparet på tekniske finurligheder. Hele banen kan hæves op under loftet – men som Preben fortalte var den nu mest i kørestilling nu. Preben viste mange sjove billeder fra start af byggeriet og til nu. Bemærk at der selvfølgelig er strøm i køreledningerne – så de blå gnister er ægte og ikke Viessmann fake..

Nedenfor link til en lidt ældre film fra Prebens anlæg

Har I lagt mærke til nedenstående logo i Märklin katalogerne ? AR står for Augmented Reality  – eller udvidet virkelighed. Man kan downloade en AR app fra Maerklin til sin mobil og herefter kan man med mobilens kamera pege på siden i kataloget – og så dukker der en interaktiv modelop på mobilen. Kan downloades til Ios (IPhone) eller Android. Her er link til IOS app’en:

 

Og så skal de til at udvide hos Miniature Wunderland – der skal bygges en bro over kanalen – og derovre på den anden side af ‘dammen’ skal Sydamerika bygges. Vildt projekt – vi så videoen om dette kæmpe projekt. Efterfølgende fortalte Kim C. om sin til i Rio hvor han har boet. Spændende at høre om og se billeder derfra.

Mist – sommermøde 22. juni 2019

Så blev det sommer og traditionen tro slutter vi sæsonen af med grill – hygge og lidt kørsel på Bo og Jans kæmpeanlæg i hver deres længe på gården i Skenkelsø.

 

Kan de 2 godsejere lige få skærme nok..

 

Snakken går i den lavloftede længe.

   

Drone møder modelbane – mon ikke sådan en drone kan hente afsporede stammer

STORT tak til Bo og jan for endnu engang at lægge gård til sommermødet !

Møde onsdag d. 8. Maj 2019

Det er ved at være sommer men det forhindrer ikke rigtige modelbanefolk i at mødes til hygge omkring vores dejlige hobby.

Denne aften skulle vi høre om de store tog og hvordan den legendariske TV-serie “På skinner” er blevet til. Udsendelserne blev produceret af DR i 2011.

Vi havde besøg af DR-produceren af serien Torsten Egesten.  Torsten fortalte sjove anekdoter om optagelserne – om optagelser i regnvejr der ikke kunne bruges. De blev så lavet om og det havde et par fluer åbenbart luret for de placerede sig som filmstjerner lige præcis foran linsen.

Ideen til disse afslapnings-skinne-TV udsendelser stammer fra Tysklands Schöne bahnstrecken. I Norge lavede de den “Bergensbanen minut for minut” – den havde 1,2 million seere den weekend hvor den blev vist i forbindelse med banens 100 års jubilæum.

Det danske svar på dette er altså ‘På skinner’ – og man bliver virkelig suget ind i dette univers når man sætter sig roligt ned og lader sig fragte rundt i vores smukke kongerige.

Flere af filmene kan findes på Youtube – eksempelvis København Frederikshavn og Bjergbanen i Lemvig

    

Stort tak til Torsten for en interessant og lærerig aften hvor vi fik et indblik i hvordan en TV-udsendelse bliver til.

Her et link til et indlæg med Torsten.

 

Møde onsdag d. 10. April 2019

Denne aften skulle vi se på eftermontering af Telex-koblinger på en Märklin maskine.

Preben og Jan H. demonstrede hvordan man udskifter og konfigurerer 2 forskellige telex-koblinger fra Märklin og Roco og hvordan den tilhørende dekoder fra ESU konfigureres.

Som det fremgår er patienten en BR 290 – med 2 forskellige Telekoblinger monteret. Jan og Preben gennemgik opsætningen af CV værdierne og dette skriv belyser emnet mere detaljeret:

Konfiguration af dekodere til TELEX – koblinger

Herefter viste Gert hvad han har rodet med den sidste måned: Denne gang har han overgået sig selv – han har fremstillet en hel fabrik ved at laserskære væggene og 3D printe resten – dvs. vinduer, porte, platformsokler og gelændere. Og ikke nok med det – fabrikken har porte der åbnes med servoer og betjenes af styringer som Gert selvfølgelig også har lavet. Og som om det ikke var nok – der er selvfølgelig også styring af lyset i fabrikken. I denne video som Gert viste kan man få et indtryk af hvad man lave helt fra bunden:

Og så er der kommet gang i spor Z – projektet hos Carsten Sonne – utroligt hvor detaljerede og fine de små skalaer i 1:220 er blevet  – Carsten har skudt denne lille video af hans E41 insider model:

 

Til sidst faldt snakken på drejeskiver og remiser. I den forbindelse havde nogle set en ny fil fra Marklin off Schweden – den måtte vi selvfølgelig se:

 

Møde onsdag d. 13. Marts 2019

På denne regnvåde onsdag i marts havde vi fint besøg af Märklins repræsentant i Danmark Claus Aaltonen.

Claus fortalte om 2019 nyhederne og spørgelysten var stor.

Bent Kirk er frivillig brandmand og han fortalte om en øvelse han har deltaget i på centralværkstedet i København. Der blev sat ild i et gammelt MR tog og så gjaldt det for Bent og kollegaerne om at redde passagererne. Bent viste også billeder fra Banestyrelsen depot af hjælpevogne – blandt andet et par imponerende kraner, der kan løfte et helt lokomotiv. Interessant at høre Bent fortælle – og som vi så på den store ulykke på Storebælt d. 2. januar i år er det store kræfter der slippes løs i forbindelse med jernbaneulykker og så er det godt at vide at der findes trænet personnel.

 

Sidst så vi et par videoer fra Kælderkøbing

 

 

 

 

Møde onsdag d. 13. Februar 2019

Desværre havde Claus fra Märklin meldt afbud – så med kort varsel trådte Per Roed til og fortalte om alle de nye spændende opdateringer der er kommet til CS3.

Og så gik vi alle i nostalgihjørnet – Jan F. havde medbragt en film der viste elektrificeringen af Balleruplinien. ja – dengang var der mandfolk til – jeg tror de banebørster har sovet godt efter en hård arbejdsdag.

 

Møde onsdag d. 9. Januar 2019

Så blev det til 2019 – og et nyt modelbaneår starter med masser af sjove udfordringer.

Vores Mist-Kop består af en blandet flok og hvor vi hver især har forskellige interesser og kompetencer – en ting holder os dog sammen og det er Modeljernbane. Efter en aften som denne er det klart for mig at det netop er forskelligheden der er sjov for det er da sjovere at snakke med nogen der kan noget andet end dig selv.

Vi havde besøg af PerfectTrains der havde medbragt flere af deres spændende produkter. Vi så de smarte strømførende koblinger samt klarmeldingsblinkene der var monteret på danske lokomotiver. De havde desuden medbragt deres flotte perroner.

Link til alle billeder fra mødet her:  Billeder fra Mist-møde 9. januar 2019

Gert gennemgik hvordan han på en prisbillg måde selv har lavet belysning til vogne.

Materialeliste:

Dioden er en                     1N4148
Modstanden er på             1kohm
Kondensatoren er på         10µF/35V
De to blå kondensatorer kan blot undlades.

 

  

Næste punkt var Arduino – jan og jan har kastet sig over programmering af de små vidundere for at se hvad de kan bibringe vores hobby. Det ser lovende ud så vi glæder os til at høre mere fremover.

 

Sidste punkt var Henrik Persson der viste hvordan han er i gang med at lave sin egen styring af servomotorer, signaler og andet vha. Arduino og Raspberry Pi boards.

Henrik indledte med at fortælle at det der med at lave landskaber og bygge huse – det var ikke lige ham – til gengæld kunne vi se at når det drejer sig om styring og programmering der er Henrik på hjemmebane. Se mere på Henriks hjemmeside her: Henriks hjemmeside

 

1 2 3